Waarom ‘teammoraal’ belangrijker is dan ‘team happiness’

Deze week gaan we dieper in op teammoraal. Inzicht in teammoraal gaat namelijk verder dan team happiness. Het geeft een breder beeld van de algehele sfeer, samenwerking en prestaties binnen een team. Waarom dit zo belangrijk is? Ontdek hoe een hoge teammoraal bijdraagt de gezondheid van een team.

Wat is teammoraal eigenlijk?

Laten we eerst eens kijken naar het woord ‘moraal’. Dit woord komt van het Latijnse ‘moralis’, wat ‘betreffende de zeden’ betekent. In het Nederlands wordt ‘moraal’ gebruikt om de principes of normen te beschrijven die bepalen wat als goed of slecht gedrag wordt beschouwd binnen een samenleving of groep.

Teammoraal gaat dus over de algehele houding, gevoelens en prestaties van een team. Verwar het niet met de veelgebruikte term ‘Team Happiness’. Teammoraal gaat verder dan (individuele) tevredenheid en kijkt vooral naar de collectieve sfeer binnen het team. Teammoraal wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals motivatie, duidelijkheid van doelen, vertrouwen en de kwaliteit van het leiderschap.

De valkuil van Team Happiness-metingen

We hadden het net al even kort over ‘Team Happiness’, waarbij teams hun ‘happiness’ meten met een cijfer van één tot vijf om te peilen hoe ‘blij’ teamleden zijn. Handig, zou je denken. Maar dit kan tricky zijn. Aan de hand van dit soort metingen wordt namelijk vooral duidelijk hoe iemand zich op dat moment persoonlijk voelt. En dat hoeft niet altijd iets te zeggen over het werk, de samenwerking of iets dergelijks. Stel je voor, iemand heeft een rotdag vanwege persoonlijke zaken en geeft een lage score, terwijl het werk prima gaat. Bovendien, wat de één geweldig vindt, kan voor de ander juist stressvol zijn.

Er is mij al meer dan eens gevraagd om elke sprint het gemiddelde van de happiness-meting van een team in een bestand te zetten als managementinformatie. Daarop vroeg ik het management altijd welke vragen zij beantwoord wilden hebben met de informatie. En probeerde, naar aanleiding van het antwoord, samen met het team de gegevens aan te bieden die voor het management wel van waarde waren.

Maar even terug naar de happiness score. Deze kan een vertekend beeld geven waardoor de echte issues in het team onopgemerkt blijven. Het is prima als check-in, zodat je weet hoe je collega er vandaag bij zit, rekening met elkaar kunt houden of elkaar kunt helpen, maar het zegt niets over de ontwikkeling van een team. Dit in tegenstelling tot teammoraal.

Waarom inzicht in teammoraal zo interessant is

Inzicht in teammoraal helpt bij het begrijpen van ‘hoe goed een team functioneert en samenwerkt’. Een hoge teammoraal leidt vaak tot betere communicatie, samenwerking en een positievere sfeer binnen het team. Wat weer resulteert in hogere productiviteit, meer creativiteit en een grotere betrokkenheid van teamleden. Teams met een sterke moraal zijn over het algemeen in staat uitdagingen effectiever aanpakken en hebben doorgaans minder problemen zoals hoog verzuim of personeelsverloop. Bovendien biedt het meten van teammoraal inzicht in de ontwikkeling en dynamiek van het team over de tijd. Waardoor je trends kunt volgen en gerichte interventies kunt doen. Door de teammoraal te meten, kunnen problemen vroegtijdig opgespoord en aangepakt worden. Wat natuurlijk weer bijdraagt aan het succes van het team.

Het meten van teammoraal

Het beste is om de moraal van het team regelmatig te checken. Zeg elke drie tot zes maanden. Zo’n ritme is perfect omdat het genoeg tijd geeft om te zien wat er verandert en hoe het team ervoor staat, zonder dat het meten zelf storend werkt. De checks helpen om op tijd bij te sturen en aandacht te geven aan dingen die beter kunnen.

Wil je praktisch aan de slag met het meten van teammoraal, kijk dan eens naar Hoe dan?! 13, in mijn boek ‘Agile Teams, Hoe dan?!’. Heb je het boek nog niet? Geen probleem! Je kunt ook deze Hoe dan?! gratis downloaden via de website: https://www.masterteamdynamics.com/downloads/

Kortom

Teammoraal is een krachtiger en betrouwbaarder maatstaf voor de ‘gezondheid’ van je team dan alleen happiness-metingen. Door regelmatig de moraal te meten, krijg je niet alleen een beeld van hoe iedereen zich voelt, maar ook van hoe goed het team samenwerkt en presteert. Dit biedt jullie de kans om problemen vroegtijdig te spotten en aan te pakken, waardoor je team continu kan blijven groeien en ontwikkelen. Dus, voor een echt sterk team, zet in op het bouwen en onderhouden van een hoge teammoraal!

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top