De valkuil van jezelf niet kennen als agile teambegeleider

Als agile teambegeleider, zoals Scrum Master of Agile Teamcoach, heb je een wezenlijke rol in het ondersteunen en begeleiden van het team naar resultaten en werkplezier. Je bent daarbij een vakman met jezelf als onmisbaar gereedschap. Zoals de kapper een schaar heeft en een hamer essentieel is voor een timmerman. Maar, wat als je jouw eigen gereedschap, jezelf, niet goed kent? Laten we eens dieper ingaan op: waarom zelfkennis zo enorm belangrijk is in jouw rol.

Jezelf kennen: het fundament van effectieve begeleiding

Je bent dus je eigen belangrijkste instrument in de begeleiding van agile teams. Zelfkennis gaat over bewust zijn van jouw sterke en zwakke punten. Je persoonlijkheid, communicatiestijl, waarden, overtuigingen en zelfs je vooroordelen en biases. Al deze elementen beïnvloeden namelijk hoe jij situaties en mensen waarneemt en interpreteert.

Als je onvoldoende zelfkennis hebt, dan loop je het risico dat jouw interpretaties en acties onbedoeld de ontwikkeling van het team hinderen. Je denkt bijvoorbeeld dat je het team helpt door initiatieven te nemen en problemen snel op te lossen, maar dit kan juist leiden tot een afhankelijke houding binnen het team. Het team leert dan niet om zelf fouten te maken, verantwoordelijkheid te nemen en de vaardigheden die nodig zijn te ontwikkelen.

De gevolgen van onbewust gedrag

Stel je voor… jij hebt geweldige ideeën en een sterke visie, maar telkens als je die wilt delen, krijg je de ruimte daar niet voor. Anderen domineren de gesprekken en jouw input lijkt niet belangrijk. Hoe zou dat voelen? Waarschijnlijk voel je je onderschat, niet gehoord, en misschien zelfs ontmoedigd. Uiteindelijk denk je: ‘laat maar…’. Je verliest je betrokkenheid en motivatie.

Dit geldt ook voor jouw teamleden. Als jij als agile teambegeleider een communicatiestijl hebt waardoor je snel met oplossingen en daardoor minder ruimte geeft aan de input van de teamleden, zullen zij zich ook onderschat en niet gehoord voelen. Dit gedrag is niet alleen demotiverend, maar gaat vaak ten koste van het eigenaarschap en het werkplezier van je teamleden. Dit werkt nadelig door in de resultaten. En dit alles is juist het tegenovergestelde van wat jij wilt bereiken, toch?

Het belang van voortdurende zelfontwikkeling

Daarom is het enorm belangrijk dat jij voortdurend kritisch bent op je eigen handelen. Dat je openstaat voor feedback en regelmatig reflecteert op je houding en gedrag. Dit helpt je niet alleen in jouw professionele groei, maar is ook positief voor het werkplezier en het succes van het team.

Teambegeleiding is echt een ambacht dat een continu leerproces vereist. Het is een proces van vallen en opstaan waarbij jouw ontwikkeling bijdraagt aan de dynamiek en de prestaties van het team.

Kortom

Ken jezelf, want alleen dan ben je staat de onzichtbare barrières die je onbedoeld opwerpt, af te breken. Door zelfreflectie en zelfontwikkeling begeleid je het team naar topresultaten leiden, en help je het team een omgeving te creëren waar de teamleden plezier hebben in het werk.

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top