Bouwen op sterke punten is een fundament voor teamontwikkeling binnen de MTD-Aanpak?

Een van de fundamenten van de MTD-aanpak is progressiegericht werken. Deze term, bedacht in 2012 door Coert Visser en Gwenda Schlundt Bodien, bleek de perfecte benaming voor een aanpak die de oplossingsgerichte methode verrijkt met krachtige inzichten uit de wetenschappelijke psychologie. En dat was een schot in de roos! De methode heeft sindsdien veel aanhang onder coaches, trainers en leidinggevenden.

Wat is nu het mooie aan progressiegericht werken? Het gaat uit van wat er al is. In plaats van een focus op wat allemaal moet veranderen, bouwen we voort op wat er goed gaat. Dit sluit naadloos aan bij de groeimindset van Carol Dweck. Uitdagingen worden gezien als kansen om te leren en te groeien. Dat is goed voor het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van teams. En teamontwikkeling is nu net waar het bij de MTD-aanpak om gaat.

Neem bijvoorbeeld een team dat uitblinkt in klantenservice. In plaats van te focussen op de kleine ‘foutjes’, kijken we juist naar wat klanten waarderen en hoe we die aspecten nog sterker kunnen maken. Dit vormt een stevige basis voor verdere ontwikkeling.

De principes van progressiegericht werken zijn niet alleen theoretisch onderbouwd, maar hebben hun waarde ook in de praktijk bewezen. En daarom is het een van de pilaren waar de MTD-aanpak op gebouwd is.  


3 tips om de teamontwikkeling te bevorderen binnen de MTD-aanpak en progressiegericht werken: 

Start met sterke punten. Identificeer waar je teamleden al in uitblinken en gebruik deze vaardigheden als springplank voor verdere groei.

Heb aandacht voor groeimindset interventies. Help de teamleden om hindernissen te zien als kansen voor groei. Dit bouwt veerkracht en doorzettingsvermogen op. Teamleden kunnen dan beter omgaan met veranderingen, tegenslagen en obstakels. Wat weer bijdraagt aan betere resultaten en meer werkplezier.

Stimuleer autonomie en initiatief. Help de teamleden de vrijheid te pakken om eigen beslissingen te nemen. Dat stimuleert betrokkenheid en innovatie.

Zo helpen we teams naar betere resultaten en meer werkplezier…succes!

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top