Duidelijke kaders bieden helderheid, structuur en vrijheid

Al jaren hebben wij thuis in de keuken een a4-tje hangen met 3 simpele beeldshermregels:

  1. andere activiteiten gaan voor beeldschermen
  2. als we weggaan, afsluiten en positief blijven
  3. ochtend: eerst een andere activiteit

 Het zijn de kaders die wij als ouders met onze kinderen hebben afgesproken.

En het werkt prima!

Deze duidelijke afspraken en kaders bieden niet alleen structuur, maar ook vrijheid binnen deze grenzen. Dit heeft geleid tot veel minder gedoe en discussie thuis. We hoeven namelijk niet steeds nieuwe afspraken te maken, maar zijn ook flexibel genoeg om ze aan te passen wanneer dat nodig is. Het belangrijkste is dat deze gesprekken niet plaatsvinden op kritieke momenten, zoals wanneer het tijd is om de schermen uit te zetten. Een rustig moment, zoals tijdens het eten, is perfect voor deze discussies.

Deze aanpak is ook waardevol in de professionele wereld. Het zetten van duidelijke kaders binnen een team of project biedt niet alleen helderheid en structuur, maar ook de vrijheid voor teamleden om binnen deze grenzen te navigeren. Het vermindert onnodige discussies en verhoogt de efficiëntie.

En net zoals wij openstaan voor het herzien van afspraken met onze kinderen op geschikte momenten, kan hetzelfde principe worden toegepast in professionele settings. Dit zorgt voor een dynamische en aanpasbare werkomgeving waarin iedereen zich gehoord en gerespecteerd voelt.

Door deze principes van duidelijke kaders en flexibele aanpassingen toe te passen, kunnen we niet alleen een harmonieuze thuisomgeving creëren, maar ook een productievere en positievere werkplek.

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top