Lessen die ik heb geleerd uit teams in transitie

Na een onvermijdelijke file en regenachtig weer, stapte ik iets verlaat de ruimte binnen voor een teamsessie. Wat ik zag, was een momentopname van een team in transitie: afzondering, lage energie, weinig tot geen dynamische interactie.

Ik stond voor een keuze: ‘gewoon de sessie starten alsof er niets aan de hand was’ of ‘mijn observaties delen’.

Wat ik deed? Zoals gebruikelijk startte ik met een check-in, maar deze keer met extra aandacht voor mogelijke aanknopingspunten. Dit was namelijk al de derde keer dat het teamgedrag mij opviel (1x toeval, 2x opvallend en 3x patroon).

Na de check-in deelde ik mijn observaties zo oordeel loos mogelijk met het team. Dit was de start van een goed gesprek waarin de bestaande emoties en zorgen op tafel kwamen met betrekking tot de veranderingen binnen de organisatie. Dus startte ik met een bijpassende check-in voor wat context. Daarna deelde ik mijn observaties zo oordeelloos mogelijk. Dit leidde tot een open gesprek waarin zorgen over de veranderingen binnen de organisatie werden besproken.

Ik geloof dat verandering een vast onderdeel van het leven en werk is, iets wat vaak buiten onze directe controle ligt. Dit kan onder andere onrust, angst en verwarring met zich meebrengen. Maar de manier waarop je veranderingen benadert en beheert, ligt wel binnen onze invloed. Ik neem teamleden dan ook graag mee in deze gedachtegang, zodat we gezamenlijk kunnen bepalen hoe we het stuur weer in eigen handen nemen.

Hier zijn een paar dingen die ik heb geleerd:

✅ Emoties en zorgen erkennen is cruciaal. Ze negeren, werkt contraproductief.

✅ Ieder teamlid is uniek in hoe ze verandering ervaren en verwerken.

✅ Geef aandacht aan afscheid. Verandering gaat vaak samen met het loslaten van iets ouds om
iets nieuws te omarmen.

✅ Vieren van successen, hoe klein ook, versterkt de teamgeest en erkent de inspanningen van alle
teamleden.

Elk teken van disengagement of verwarring is een kans voor de agileteambegeleider om in te stappen en te helpen bij het vinden van hun eigen invloed in het veranderingsproces. En dat is niet altijd gemakkelijk, maar het is ongelooflijk lonend als je het team ziet groeien en bloeien.

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top