Uit het ‘loopwiel’….de kracht van zelfreflectie

Een paar jaar geleden had ik steeds vaker het gevoel dat ik in een spreekwoordelijk ‘loopwiel’ liep. In de rol van agile teambegeleider (Agile Coach/Scrum Master) leek ik veel dezelfde uitdagingen, dezelfde gesprekken te hebben. Sprint na sprint. Het ontmoedigende en van tijd tot tijd had ik het gevoel dat ik vastzat in mijn professionele ontwikkeling. Dat was heel dubbel. Want ik vind het vak zo gaaf. Aan de andere kant had ik het idee dat het nergens naar toe ging en vroeg ik me af of ik wel op de juiste plek zat.

Maar toen ontdekte ik een krachtig hulpmiddel dat mij heeft geholpen om deze cyclus te doorbreken; en dat is zelfreflectie. In deze blog deel ik graag een paar tips om aan de slag te gaan met zelfreflectie en uit het ‘loopwiel’ te stappen.

  • Start een reflectiedagboek

Begin met het vastleggen van je dagelijkse ervaringen, successen, uitdagingen en gevoelens. Dit hoeft niet lang te zijn; al zou je maar een paar zinnen schrijven. Dan kan het al nuttig zijn. Het doel is om patronen te herkennen. Dus lees het af en toe een periode terug.

 

  • Stel Jezelf Regelmatig Vragen

Hierbij kan je denken aan de volgende vragen:
Wat ging er vandaag goed en waarom?
Waar had ik het moeilijk mee en wat had ik anders kunnen doen?
Welke feedback heb ik ontvangen en hoe voelde dat?

  • Peer-feedbacksessies of intervisie

Plan regelmatig sessies met collega Agile teambegeleiders of teamleden waar je in een veilige omgeving feedback uitwisselt. Dit kan met peer-feedbacksessies of je kunt je aansluiten bij een  intervisiegroep. De sessies geven je waarschijnlijk nieuwe perspectieven die je zelf misschien niet had gezien. Is soms wat confronterend, maar je leert er zoveel van.

  • Meditatie en Mindfulness (niet voor iedereen)

Hoewel niet strikt ‘zelfreflectie’ is en niet iedereen dit bij zichzelf vind passen, kunnen meditatie en mindfulness helpen bij het krijgen van een helderder bewustzijn van je gedachten, gevoelens en reacties. Kortom, het kan je nieuwe inzichten brengen.

  • Stel doelen en meet ze

Net zoals je bij de MTD-aanpak heldere team ontwikkeldoelen afspreekt met het team, geldt dit ook voor zelfreflectie en jouw professionele groei. Na elke periode van reflectie, stel je concrete actiepunten en doelen vast. Check regelmatig de voortgang zodat we tijdig weet of je de juiste acties/interventies hebt ingezet of toch beter iets anders kan proberen.

  • Zoek een mentor of coach

Een buitenstaander kan je vaak een onbevooroordeeld perspectief geven, en je uitdagen om dieper na te denken over je ervaringen en reacties. Vanuit Master Team Dynamics helpen we je graag!

Laten we van elkaar blijven leren en samen groeien want samen begeleiden we naar top resultaten en meer werkplezier!

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top