De kracht van Inclusiviteit en de belangrijke vraag “Hoe leer jij?”

Bij steeds meer organisaties groeit het besef dat elk individu uniek is, elk met zijn eigen verhaal en achtergrond. Deze individualiteit is een kracht wanneer ze op de juiste manier wordt benut. Dit brengt ons bij het kernconcept van dit artikel: de essentie van inclusiviteit en de eenvoudige, maar cruciale vraag: “Hoe leer jij?”

Wat is Inclusiviteit?
In de kern is inclusiviteit: het actief bevorderen van een gevoel van behoren. Het gaat dus verder dan simpelweg tolereren of accepteren. Het vereist respect en waardering voor de diversiteit van achtergronden, meningen en levenservaringen binnen een groep of team.

Waarom is inclusiviteit belangrijk?
Diversiteit en inclusiviteit gaan hand in hand. In diverse teams hebben de teamleden verschillende ervaringen en perspectieven. Dit is vaak positief voor de creativiteit en innovatie. Maar zonder inclusiviteit heb je niet veel aan de diversiteit. Pas wanneer mensen zich gewaardeerd, erkend en begrepen voelen binnen hun team, is de kans groter dat ze betrokken en meer van waarde kunnen zijn.

De impact van de vraag: “Hoe leer jij?”
De manier waarop we informatie verwerken en nieuwe vaardigheden aanleren, varieert van persoon tot persoon. Dit is waar de vraag “Hoe leer jij?” van pas komt. Door deze vraag te stellen:

  • Erken je de individualiteit: Je toont respect voor de unieke leerbehoeften van elk individu.
  • Stimuleer je ‘effectiever leren’: Door te begrijpen hoe iemand leert, kan je trainingen en educatieve sessies aanpassen om een betere retentie en toepassing van kennis te bevorderen.
  • Verhoog je de betrokkenheid: Wanneer je erkent dat iedereen anders is, kan het gevoel van eigenwaarde en betrokkenheid bij een team verhogen.


Kortom…
Als agile teambegeleider en professional zie ik dagelijks het belang en de voordelen van een inclusieve aanpak. Door teamleden te vragen “Hoe leer jij?”, geef je de teamleden niet alleen een stem, maar biedt je hen ook de middelen voor succes. Je helpt bij het creëren van een omgeving waarin iedereen zich gewaardeerd en begrepen voelt.

Het integreren van inclusiviteit in ons professionele leven, gecombineerd met een het begrip van de individuele leerbehoeften, helpt niet alleen voor een betere teamdynamiek, maar draagt ook bij aan meer werkgeluk. Want samen gaan we voor de beste resultaten en meer werkgeluk!

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top