De Peak-end Rule & kwaliteit van teamsessies

Wanneer ik denk aan het effectief begeleiden van teamsessies, denk ik aan de ‘Peak-end Rule’. Deze regel suggereert dat mensen hun ervaringen voornamelijk beoordelen op basis van de piek (meest intense moment) en het einde van een ervaring.

Met andere woorden: hoe een sessie eindigt, kan zwaarder wegen dan wat er gedurende de hele sessie is gebeurd.

Het gebeurt regelmatig dat er aan het einde van teamsessies te weinig tijd overblijft, waardoor de afronding gehaast en onaf voelt. Wat vaak resulteert in een onbevredigend gevoel en verminderde resultaten. Met de Peak-end Rule in gedachten, zijn hier een paar tips om de kwaliteit van je teamsessies te waarborgen:

Stel een timer in: Zo zorg je er voor dat je niet gehaast hoeft af te sluiten. Door een timer te zetten, creëer je een duidelijk moment om te reflecteren en de sessie goed af te ronden.

Benadruk aan het einde, positief, de belangrijke momenten/inzichten/afspraken: Identificeer en markeer de genoemde punten uit de sessie (dit kan je als begeleider doen maar je kan ook de teamleden uitnodigen dit te doen). Dit helpt het team om de belangrijke aspecten te onthouden.

Zorg voor een sterke afsluiting:
Gebruik de laatste minuten om successen te erkennen, feedback te verzamelen en een duidelijke richting voor de volgende stappen te bepalen.

Evalueer & reflecteer:
Besteed tijd aan het einde van de sessie aan een korte retrospective. Wat ging goed? Wat kan beter? Dit bevordert niet alleen voortdurende verbetering, maar zorgt ook voor een zinvolle afronding. Vraag de teamleden bijvoorbeeld om hun piekmomenten en eindindrukken te delen. Dit geeft waardevolle inzichten voor toekomstige sessies – reflecteer en leer-.

Door de Peak-end Rule te omarmen, kan ik de teams helpen de perceptie en uitkomsten van de teamsessies te verbeteren.

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top