Als agile teambegeleider werk ik met de teams naar de best mogelijke teamdynamiek. Een houding die mij daarbij helpt is ‘ meerzijdig partijdigheid’.
Wat is Meerzijdig partijdigheid?
Meerzijdig partijdigheid is de houding om alle partijen in een groep of team te begrijpen en te waarderen zonder een kant te kiezen. Het gaat om het erkenning geven aan verschillende perspectieven en ervoor zorgen dat elk individu zich gehoord en begrepen voelt.
Gevolgen van het Ontbreken van Meerzijdig partijdigheid bij Agile Teambegeleiders
Een praktijkvoorbeeld:
Een klantcommunicatieteam is verantwoordelijk voor het opstellen en verzenden van correspondentie naar verschillende klanten. Tijdens een overleg ontstaat er een discussie over de toon van de komende campagne. Een deel van het team, vooral jongeren, stelt voor om een informele, speelse toon te gebruiken die resonant is met een jonger publiek. Terwijl de voornamelijk wat oudere teamleden pleiten voor een meer traditionele, formele toon. Zij vinden dat dit meer vertrouwen opwekt bij de meerderheid van hun klantenbestand.
De agile teambegeleider, die een persoonlijke voorkeur heeft voor formele communicatie, ondersteunde direct het voorstel voor de formele toon, zonder uitgebreide dialoog.
Gevolg: De vooral jongere teamleden voelden zich niet gewaardeerd en hadden het gevoel dat hun kennis van moderne communicatietechnieken en -trends wordt genegeerd. Dit leidde tot een gevoel van vervreemding en frustratie binnen het team. Het deed iets met de teamdynamiek. Bovendien liep de organisatie het risico dat hun campagne niet aanslaat bij een breder of jonger publiek, waardoor potentiële klantenbinding en omzet wordt gemist. Ook kan het leiden tot een kloof in vaardigheden binnen het team, aangezien de jongere teamleden zich mogelijk minder gemotiveerd voelen om hun inzichten en expertise te delen in toekomstige campagnes.
Zoals je in het voorbeeld hebt gelezen kan, wanneer een agile teambegeleider niet meerzijdig partijdig opereert, dit negatieve effecten hebben op het team en de resultaten. Hierbij kan he denken aan:
- Verminderd vertrouwen: Teamleden kunnen het gevoel krijgen dat hun mening of perspectief niet gewaardeerd wordt. Hierdoor kan het vertrouwen in de begeleider, en zelfs in het hele team, verminderen.
- Verhoogde conflicten: Zonder een evenwichtige aanpak kunnen kleine meningsverschillen escaleren tot grotere conflicten, omdat teamleden zich niet gehoord voelen.
- Verminderde teamcohesie: Een team dat het gevoel heeft dat niet alle perspectieven worden gewaardeerd, kan verdeeld raken, wat de algehele cohesie en samenwerking kan verminderen.
- Minder innovatie: Diverse perspectieven en ideeën stimuleren innovatie. Door het gebrek aan meerzijdig partijdigheid kan een team vast komen te zitten in een “echo-kamer” waar alleen bepaalde ideeën worden gehoord en overwogen.
- Verminderde productiviteit: Wanneer er voortdurend spanningen en conflicten zijn, of wanneer teamleden zich niet gewaardeerd voelen, kan dit de algehele productiviteit en voortgang van het project belemmeren.
Tips voor het oefenen en toepassen van Meerzijdig partijdigheid
Actief Luisteren:
Neem de tijd om naar elk teamlid te luisteren zonder oordeel. Hierdoor voelt het teamlid zich gewaardeerd en begrepen.
Open Vragen Stellen:
Stimuleer discussie en ontdekking door open vragen te stellen in plaats van gesloten vragen.
Empathie Tonen:
Toon begrip voor de gevoelens en perspectieven van elk teamlid, zelfs als je het niet met hen eens bent.
Conflicten als ‘Kansen’ zien:
Beschouw conflicten niet als problemen, maar als kansen om verschillende perspectieven te verkennen en te waarderen.
Reflecteer op ‘Je eigen vooroordelen’:
Wees je bewust van je eigen vooroordelen en hoe deze je perceptie kunnen beïnvloeden.
Creëer een Veilige Omgeving:
Moedig een open dialoog aan en zorg ervoor dat teamleden zich veilig voelen om hun gedachten en gevoelens te delen.
Reflecteren is leren: van zelfbewustzijn naar groei in je professionele ontwikkeling
Het beoefenen van meerzijdig partijdigheid vereist ook zelfreflectie. Hier zijn een paar vragen die je zouden kunnen helpen bij jouw reflectie:
- In welke situaties vond ik het moeilijk om meerzijdig partijdig te zijn en waarom?
- Hoe hebben mijn eigen vooroordelen en overtuigingen mijn vermogen beïnvloed om verschillende perspectieven te waarderen?
- Wat kan ik doen om een nog betere begeleider te worden in het erkennen van diverse standpunten in het team?
- Hoe hebben mijn acties bijgedragen aan het creëren van een veilige en inclusieve omgeving voor het team?
- Wat is mijn eerst volgende stap?
Conclusie
Meerzijdig partijdigheid is een cruciale vaardigheid voor agile teambegeleiders. Door deze houding te cultiveren en te oefenen, kunnen jij als begeleider, teams helpen om effectiever, inclusiever en veerkrachtiger te worden. Door voortdurende reflectie en zelfbewustzijn blijf je jezelf verbeteren en om het best mogelijke resultaat met jouw teams te behalen.
Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!
Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!