Hoe vaker hij ‘ja’ zei, hoe sterker mijn innerlijke ‘nee’ werd…

We hebben er allemaal wel eens mee te maken gehad. Die groeiende weerstand, ongeacht de goede bedoelingen achter iemands overtuigingskracht. Dit psychologisch fenomeen staat bekend als ‘ Reactance’ . Het is een instinctieve reactie om terug te duwen wanneer we het gevoel hebben dat ons iets wordt opgelegd, zelfs als het eigenlijk in ons voordeel is.

In mijn rol als agile teambegeleider voel ik af en toe die subtiele weerstand tegen mijn aanbevelingen. Ongeacht hoe oprecht mijn bedoelingen zijn, het herinnert me eraan dat elk team zijn eigen unieke dynamiek en behoefte aan autonomie heeft. Bovendien is het een reminder dat de menselijke aard altijd aanwezig is. Het zijn momenten waarop empathie, geduld en respect de fundamenten zijn waarop ik steun.

💡 Tip: Wat ik vaak zie, is dat teams floreren wanneer ze ruimte voelen voor eigen inbreng – zowel gegeven als gepakt – en wanneer besluitvorming echt een teaminspanning is. Door waarde te hechten aan elk standpunt en gezamenlijk naar een doel te werken, cultiveren we samenwerking in plaats van weerstand.

Samen leren, samen groeien!

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top