Ze is onvoorspelbaar, moeilijk en een buitenbeentje

Izzy wordt vooral gezien als rebellerend tegen de verwachtingen en regels. Ze wordt omschreven als onvoorspelbaar, moeilijk en een buitenbeentje. Izzy, op haar beurt, voelt zich ondergewaardeerd en genegeerd wat haar drijft om zich nog meer te verzetten.  Er is duidelijk sprake van miscommunicatie, wanbegrip en emotionele afstand.

Nee, ik heb het niet over een teamlid maar één van de hoofdpersonen uit het boek ‘Kleine brandjes overal’ van Celeste Ng. Hoewel fictie, biedt dit boek ons waardevolle inzichten in systemisch teambegeleiden, in het bijzonder in de dynamiek tussen Elena Richardson en haar jongste dochter, Izzy.

Bij agile teambegeleiding is het belangrijk om het hele plaatje te zien. Elena’s gezin is net als een team, met Elena als leider. Maar, ze heeft problemen met ‘teamlid’ Izzy, die haar regels niet volgt.

Deze situatie doet mij denken aan bepaalde theorieën binnen het veld van systemisch denken en groepsdynamica. Er zijn ongeschreven regels in elk team. Als iemand die regels breekt, zoals Izzy doet, leidt dit tot conflicten.

Elena ziet Izzy’s rebelse gedrag als een persoonlijk falen. Wanneer je breder kijkt, zie je dat het niet alleen gaat om Izzy’s gebrek aan discipline, maar meer om haar verlangen om erkend en geaccepteerd te worden.

De miscommunicatie en het wanbegrip dat tussen hen heerst, komt voort uit starre verwachtingen en een gebrek aan open dialoog. Als agile teambegeleiders kunnen we hieruit waardevolle lessen trekken:

  • Een team is geen statisch geheel, maar een dynamisch systeem dat continu evolueert en verandert. Het is belangrijk dat je dit systeem als teambegeleider in zijn geheel kan zien, met al zijn complexiteiten en nuances. Wees bereid om je aan te passen en te reageren op veranderende omstandigheden en behoeften
  • Conflicten wijzen vaak op diepere problemen die de agile teambegeleider samen met het team en de eventuele manager moet aanpakken om het team naar een oplossing te leiden.
  • Open communicatie is cruciaal. Bevorder communicatiekanalen waar teamleden hun gedachten, ideeën en zorgen vrij kunnen delen.


Hulp nodig bij teamdynamiek, agile teambegeleiding of andere aspecten van groepsdynamiek en samenwerking? Neem dan contact met ons op; we helpen je graag! 

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top