Ik heb hem geslagen

Ik pakte hem op en zette hem naast mij neer. Mijn tegenstander keek ingespannen voor zich uit. De spanning was om te snijden. Ook ik zag geen mogelijkheid meer voor hem. Langzaam pakte hij zijn koning bij het hoofd en legde hem neer…hij gaf op.

Voor als je het gemist hebt; het is 20 juli en dus is het Internationale schaakdag. Ja, ik hoor je denken: ‘Cis, jij schrijft toch over agile teambegeleiding?’. Dat klopt! En hoewel schaken en agile teambegeleiding ver uit elkaar lijken te liggen, zijn er toch echt een aantal overeenkomsten zoals: het accepteren van beperkingen, reflectie en leren van fouten.

Het neerleggen van de koning bij schaken betekent dat de speler de partij als verloren beschouwt en niet verder wil spelen. Voordat mijn tegenspeler zijn koning neerlegde, nam hij een moment om het spel te analyseren, zetten te overwegen en mogelijkheden te onderzoeken. Hij erkende de situatie waar hij zich bevond. De uitkomst was duidelijk. Het had geen zin meer om alle zetten tot het einde te spelen en dus gaf hij op.

Nadien hebben we samen de partij geëvalueerd. Door terug te kijken naar wat jij en de tegenstander hebben gedaan, kun je groeien en beter worden in schaken. Het is een kans om te leren van je fouten en je vaardigheden verder te ontwikkelen. Dus, of je nu wint of verliest, door te reflecteren kan je waardevolle inzichten opdoen die je kunnen helpen bij toekomstige schaakpartijen

Als Agile begeleider stimuleer je ook reflectie op bijvoorbeeld het teamproces, de samenwerking en de individuele bijdragen. Je moedigt de teamleden aan om kritisch te kijken naar hun werk en zich bewust te worden van hun sterke punten en gebieden waar verbetering mogelijk is. Het leren van tegenslagen, aanvaarden van beperkingen en het erkennen van fouten is een essentieel onderdeel van groei en verbetering binnen een team. Na ‘erkennen’, komt immers ‘herkennen’… een belangrijke stap in een leerproces.

Wil jij dit soort informatie als eerste in jouw mailbox? Meld je dan nu aan!

Wij hebben een hekel aan SPAM en zullen dan ook nooit jouw gegevens verkopen!

Scroll to Top