NU-EVEN-NIET!

Ik heb het ook. Het ‘ik-wil-helpen-gen.’ Een gen dat karakteristiek is voor Agile teambegeleiders (Scrum Masters, Agile Coaches). Ik wil zo graag dat andere Agile teambegeleiders ook succesvol zijn. Dat het werkplezier van teams stijgt en resultaten gehaald worden. Daarom deel ik mijn jarenlange kennis, ervaringen en bied ik werkvormen aan.

Maar ik weet ook, dat jij, de agile teambegeleider, waarschijnlijk op het moment dat je ze ziet, op het moment dat je dit leest, wel andere zaken aan je hoofd hebt. Dat je er nu geen tijd hebt of er momenteel geen noodzaak is om met de informatie en oefeningen uit de blogs aan de slag te gaan. En dat hoeft ook niet hé, je kan ze gewoon erbij pakken wanneer jij het nodig hebt.

Ik begrijp het als mijn berichten dezelfde reactie bij jou kan opwekken als de manager’ de kijker meeneemt op een rondleiding door een kantoor en predikt hoe enorm zen het er daaraantoe gaat. Op het moment dat een collega tussendoor een vraag wil stellen, gaat ‘Sjors’ helemaal uit zijn dak en schreeuwt: ‘NU-EVEN-NIET!’.

Het willen-helpen-gen is natuurlijk iets moois. Maar het zorgt er ook voor dat veel agile teambegeleiders in een specifieke valkuil trappen. Je wilt het team helpen en ziet waar verbetering mogelijk is. In één of meerdere sessies ga je dan met het team aan de slag. Stel je voor dat de teamleden het zouden uitschreeuwen zoals Sjors. Zie je het al voor je? Nee, in werkelijkheid stellen de teamleden zich respectvol op en doen ze beleeft mee. Na de sessie gaat iedereen weer zo snel mogelijk aan het werk, want er zijn nog zaken die echt af moeten. Fast even forward naar een paar weken later: ‘uh, welke verbetering?’

Loop jij hier ook tegenaan? Wil je deze valkuil vermijden? Check dan even de volgende link. Dan zorg jij ervoor dat jouw hulp wel gewenst is en impact heeft: https://www.masterteamdynamics.com/pl/2147727592

PS: Denk je nu-even-niet? Je kan het gewoon in jouw archief bewaren totdat je roep: ‘Nu dan!’.

 

Scroll to Top