Van ‘Nietjes’ naar ‘Welletjes’: De kracht van positief omdenken in (Agile) Teams

Herken jij het team waarbij de focus vanuit de teamleden vooral ligt op wat ‘niet kan’ en wat ‘fout gaat’? Ik noem dit fenomeen ‘nietjes’. In deze blog duiken we in de ‘nietjes’ mindset. En hoe jij als Agile teambegeleider, het team kan helpen de ‘nietjes’ om te vormen naar ‘welletjes’ voor betere teamdynamiek en betere resultaten.

‘Nietjes’ verwijzen naar negatieve gedachten of houdingen waarbij het team zich richt op beperkingen. Op dat wat niet mogelijk is of wat verkeerd gaat. Ze komen vaak naar voren wanneer een team te maken krijgt met uitdagingen of obstakels.

Het is normaal dat teams tegen obstakels aanlopen. Maar wanneer de nadruk dan meer ligt op wat niet kan en wat fout gaat, ontstaat er een ineffectieve omgeving die de vooruitgang belemmert. Het kan leiden tot een neerwaartse spiraal van pessimisme, stagnerende productiviteit en minder werkplezier.

Hoe zet je de ‘nietjes’ om in ‘welletjes’?
Het begint allemaal met het identificeren van deze ‘nietjes’, het erkennen van hun aanwezigheid en het vervolgens omdraaien naar ‘welletjes’. ‘Welletjes’ zijn de positieve tegenhangers van ‘nietjes’. Ze vertegenwoordigen wat mogelijk is, wat goed gaat, en wat er gedaan kan worden.

Waarom wil je de ‘nietjes’ naar ‘welletjes’?
Het transformeren van ‘nietjes’ naar ‘welletjes’ heeft een aantal voordelen:

1: Betere teamdynamiek
Er wordt een positieve en productieve sfeer gecreëerd. Dit verhoogt de motivatie, stimuleert creativiteit en bevordert oplossingsgericht denken. Wat weer leidt tot een verhoogde productiviteit en een verbeterde kwaliteit van het werk.

2: Betere relatie van het team met hun omgeving en organisatiecultuur.
Een positieve houding is besmettelijk. Het kan zich verspreiden naar andere teams en afdelingen, wat zomaar kan leiden tot een verbeterde organisatorische cultuur.

3. Voordelen voor de organisatie.
Een positief, effectief en productief team haalt doorgaans betere resultaten. En omdat het team een substantiële bijdrage levert aan de organisatiedoelen is dit positief voor de organisatie.  Bovendien kan het de reputatie van de organisatie verbeteren. Een positieve teamdynamiek gaat namelijk vaak hand in hand gaat met een hoge mate van klanttevredenheid.

4. Positieve impact op klanttevredenheid.
Klanten ervaren waarde en kwaliteit dankzij de bevordering van de ‘welletjes’ benadering.

Hoe kan jij het team begeleiden?
Waarschijnlijk vraag jij je nu af: hoe kan ik het team ondersteunen in die transformatie van ‘nietjes’ naar ‘welletjes’? Zoals vaak het geval is, begint ook dit proces met een open dialoog. Moedig het team aan om hun ‘nietjes’ te uiten, waarna je vervolgens iedereen vraagt om deze ‘nietjes’ om te draaien naar ‘welletjes’. Je kan het team hierbij helpen door bijvoorbeeld de negatieve aannames uit te dagen. Stel bijvoorbeeld dat het team aangeeft: “We hebben niet genoeg ervaring om aan de klantvraag te voldoen. Het is een complex project dat we nog nooit eerder hebben gedaan.” Dan zou jouw reactie als begeleider kunnen zijn: “Ik begrijp jullie zorg over de ervaring binnen het team. Het is normaal om twijfels te hebben bij nieuwe uitdagingen. Zullen we eens kijken naar wat we al weten en welke vaardigheden we hebben? Denken jullie dat er specifieke gebieden zijn waarin we ons kunnen ontwikkelen? Misschien kunnen we externe experts raadplegen of een interne mentor vinden om ons te begeleiden. Laten we samenwerken om een plan te maken en stap voor stap onze kennis en vaardigheden op te bouwen, zodat we het project met vertrouwen tegemoet kunnen gaan.” Ook kan je alternatieve benaderingen samen te onderzoeken, of simpelweg door het aanbieden van een positief perspectief. Het aanbieden van perspectief zorgt er dan voor dat het team uit de gedachten-loop komt. Let op; het is een voortdurend proces dat consistentie vereist, maar de beloningen zijn de moeite waard.

Het is jouw rol als Agile teambegeleider om deze transformatie te faciliteren. Start de dialoog, begeleid het omdraaiproces van ‘nietjes’ naar ‘welletjes’, en vier de kleine successen. Het positief omdenken is een voortdurend proces dat consistentie vereist, maar de beloningen zijn de moeite waard!

Dus zet de stap en begeleid de transformatie naar een ‘welletjes’ team. Om je hierbij te ondersteunen, hebben we een werkvorm ontwikkeld die je kunt gebruiken om teams te helpen hun perspectief te veranderen en de focus te verleggen van problemen naar mogelijkheden.

_______

Werkvorm: De “Nietjes-Welletjes” draai


Doel: Deze werkvorm heeft als doel het team te helpen de ‘nietjes’ te identificeren en te transformeren naar ‘welletjes’, en om de kracht van positief denken te ervaren.


Beoogd Resultaat: Het team is in staat om ‘nietjes’ te herkennen en te transformeren naar ‘welletjes’. Bovendien heeft het team een concrete lijst van ‘welletjes’ waar ze aan kunnen werken.


Duur: 55 minuten

 

Benodigdheden:

 • Pen/(stiften) en papier (voor offline) of een gedeeld online whiteboard (voor online)
 • Post-its of digitale notities
 • Timer

 

Instructies:

Start sessie (15 minuten)

 • Maak het doel en het beoogde resultaat van de sessie helder en vraag het team om voor zichzelf te noteren wat zij uit de sessie willen halen.
 • Leg uit wat ‘nietjes’ en ‘welletjes’ zijn en geef een paar voorbeelden.
 • Nodig teamleden uit om hun ‘nietjes’ te delen en noteer deze op het whiteboard of flipchart.


Omdraaien van ‘nietjes’ naar ‘welletjes’ (30 minuten)

 • Wanneer er veel ‘nietjes’ hangen > laat het team dot voten en vraag hen diegenen te kiezen waarvan zij denken dat het nietje veel impact heeft op het behalen van het doel.
 • Met de overgebleven nietjes > bespreek 1 nietje plenair en draai deze samen met het team om tot een ‘welletje’.
  Je kunt als begeleider ondersteunen door: alternatieve benaderingen te onderzoeken, negatieve aannames uit te dagen, of door positieve perspectieven aan te bieden. Hang het welletje zichtbaar op.
 • Je kan kiezen, afhankelijk van hoe het team reageerde op het plenaire gesprek over het eerste ‘nietje’/de teamvolwassenheid:
 • Bespreek de rest van de ‘nietjes’ plenair zoals bij de vorige stap.
 • Laat het team in kleine groepjes de ‘nietjes’ bespreken en deze één voor één om te draaien naar ‘welletjes’, bespreek deze daarna plenair.


Samenvatting / leren bestendigen (10 minuten)

 • Zodra alle ‘nietjes’ zijn omgedraaid naar ‘welletjes’, vat je de resultaten samen en benadruk je de verandering in perspectief.

 

Afronding sessie (10 minuten)

 • Vraag het team wat de eerstvolgende stap is nav deze sessie
 • Vraag het team terug te kijken naar wat zij uit de sessie hebben gehaald wat ze wilden (dit hebben de teamleden bij de start voor zichzelf opgeschreven).
 • Bedank het team voor hun inzet en betrokkenheid bij de sessie. En moedig hen aan om deze ‘welletjes’ in hun dagelijkse werkzaamheden te implementeren.

 

Scroll to Top